MELOEN OULUJÄRVELLÄ

Oulujärvi, Kainuun Meri, on Suomen neljänneksi suurin järvi. Melominen aavalla Oulujärvellä saattaa monesta tuntua liiankin haasteelliselta. Viime vuosina kajakkimelonta on kuitenkin lisääntynyt huomattavasti myös Oulujärven suurilla selillä. Melontaharrastusta on edesauttanut Oulujärven Melojat ry:n aktiivinen toiminta vuonna 2011 perustetussa Oulujärven Melontakeskuksessa Vaalan Sahanrannassa.

Oulujärvellä on kehitetty melontakulttuuria hankkeen ja seuran voimin. Vaalan kunnan ja Oulujärven Melojat ry:n yhteistyössä toteuttama, leader-rahoitteinen Oulujärven Melontakeskus-hanke päättyi 2012 lopussa, mutta toiminta ei suinkaan päättynyt hankkeen loputtua. Järvimelonnan harrastajamäärä on edelleen kasvanut ja toiminta on jatkunut aktiivisena viime kesän sateista huolimatta. Oulujärvellä järjestettyihin tutustumistilaisuuksiin, tapahtumiin ja retkiin osallistui lukemattomia henkilöitä. Oulujärven melontakeskushankkeen ansiosta melontaharrastajien määrä kasvoi Oulujärvellä moninkertaiseksi. Myös vuonna 2009 perustetun Oulujärven Melojat ry:n jäsenmäärä on noussut yli 70:een ja toistakymmentä harrastajaa on hankkinut toiminnan innoittamana oman kajakin.

Toiminnan jatkuvuus Oulujärven Melontakeskuksessa on turvattu Vaalan kunnan ja Oulujärven Melojat ry:n tekemällä sopimuksella, jonka mukaan seura vastaa keskuksen toiminnasta ja sai hallintaansa hankkeen aikana hankitun kaluston. Historiallinen Oulujoen uittomiljöö on täydellinen melontakeskuksen paikka, jossa melojien toiminnan sydämenä on hyvin varusteltu kanoottitalli. Siellä on tilaa sekä hankkeen aikana hankitulle kalustolle että seuran jäsenten omille kajakeille. Uiton kämppä saunoineen on myös melojien käytössä kurssien ja tapahtumien aikana. Melontakeskus voi toimia myös ohjelmapalveluyritysten tukikohtana. Kanoottitallilta on hyvä lähteä retkeilemään Oulujärven retkeilyalueen saariin tai suunnata alavirtaan Oulujoelle. Lähisaariin on rakennettu melontalaitureita helpottamaan rantautumista.

Oulujärven Melojien säännöllistä toimintaa ovat maanantai- ja torstaimelonnat, joita kesällä 2018 toteutetaan vuoroviikoin. Maanantai-iltapäivinä talli-isännät Jorma Kuronen ja Matti Koistinen opastavat melontakeskuksen rannassa aloittelijoita melonnan saloihin, minkä jälkeen myös ensikertalaiset pääsevät mukaan maanantain retkelle. Torstaimelonta on tarkoitettu kokeneemmille melojille. Lisäksi tehdään eripituisia retkiä Oulujärven retkeilyalueella ja järjestetään melonnan koulutusta sekä esitellään melontaa myös alueen matkailuyrityksissä ja markkinoidaan toimintaa eri tapahtumissa. Kesäisin pidetään melontakursseja ja turvallisuuskoulutusta. Talvisin harjoitellaan kajakin hallintaa Rokuan Healt&Span uimahallissa ja Kajaanin Kaukavedessä. Kaikilla retkillä kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen ja myös pelastautumista harjoitellaan aktiivisesti.

Yhteistyö alueen ohjelmapalveluyritysten ja melontaseurojen kanssa on aktiivista. Oulujärven melontakeskuksen yhtenä tavoitteena on myös tuoda harrastustoiminnan avulla alueen yrityksille uusia asiakkaita. Oulujärven melontakeskus on myös yksi Vaalan kunnan liikuntapaikoista, jota käytetään aikuisten terveyttä edistävään liikuntaan ja nuorten aktivoimiseen hyvän harrastuksen pariin.

Mikäli haluat tulla kokeilemaan melontaa Oulujärvellä opastetusti ja turvallisesti, ota yhteyttä Oulujärven Melojiin.


Tiedustelut: Sinikka Rantalankila, 0400-855925
tai sinikka.rantalankila(at)vaala.fi